postheadericon Projekt információk

postheadericon Biztonságban a Körös-zugi emberek

Forrás: Kővári Anna, Fotó: Mészáros János

Befejeződött a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közel 3,3 milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztése a Hármas-Körös jobb partján. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Boldog István, a térség országgyűlési képviselője, Csoór György, a megyei közgyűlés alelnöke, Pánczél Ferenc, a település polgármestere, Lovas Attila, a Kötivizig igazgatója, valamint Kocsi Mihály, a Kötiviép'B Kft. ügyvezetője.

Az átadási ünnepségre eljöttek a településen élők, a szomszéd település vezetői, intézményvezetők, és a szelevényi óvodások, iskolások.

Pánczél Ferenc köszöntötte a vendégeket, visszatekintésében elmondta, hogy sosem felejtik el a nyolc évvel ezelőtti napot, amikor 2006. április 21-én elrendelték a kitelepítést.

- 176-an maradtunk itt és a sikeres védekezésnek, a kiváló vízügyi munkának köszönhetően megmenekültünk az árvízi katasztrófától - mondta a településvezető. Hozzátette, hogy az összefogás segített, majd kiemelte, hogy ne csak a bajban, hanem az élet minden területén össze kell fogniuk az embereknek. Szelevény nem csak biztonságosabb, hanem szebb is lett, tette hozzá a polgármester, hiszen a falu kapott egy sétányt, ahol hamarosan a díszkivilágítás is kiépül.

Kállai Mária kormánymegbízott, aki itt volt az alapkőletételnél, örömmel üdvözölte a közel 3,3 milliárdos beruházás befejezését. Elmondta, hogy a nemzeti ügyek kormánya az elmúlt uniós ciklusban 180 milliárd forintot fordított árvízi fejlesztésekre. A megyeszékhelyen nemrég adták át a 2,4 milliárdos fejlesztést, amely a város biztonságát szolgálja. Most pedig átadják azt a 3,3 milliárdos beruházást, mely a Körös-zugi emberek biztonságérzetét erősíti. Szólt a tavasszal befejeződő Tisza-tó komplex fejlesztéséről is. A kormánymegbízott beszélt a jövő terveiről, a következő uniós ciklusban, 2020-ig 200-250 milliárd forint lesz felhasználható árvízi fejlesztésekre, és bízik abban, hogy ebből az összegből megyénkbe is érkezik forrás.

Boldog István országgyűlési képviselő szintén az összefogás jelentőségét emelte ki. A kormány mindent elkövet, hogy állampolgárai biztonságban érezzék magukat, ez a beruházás is ezért valósulhatott meg. De nemcsak a környező települések biztonságát jelenti a fejlesztés, hanem az itt élők, a környező települések a kerékpárút megépítésével bekapcsolódhatnak a turisztikai vérkeringésbe. Boldog István elmondta, hogy a kormány ott tud segíteni, ahol nem csak várják az emberek a támogatást, a segítséget, hanem maguk is tesznek érte és úgy érzi, Szelevény és térsége minden segítséget megkapott az elmúlt években.

Fontos helyszínen vagyunk, hiszen itt, 2006-ban egy nyúlgát állta útját a víznek, hogy mentsék a települést és most egy megújult, megerősített töltésszakaszt adunk át - mondta Lovas Attila igazgató. Hozzátette, hogy a 10 km-es töltésszakasz megerősítésével még nem értek a munka végére, hiszen a vízügyi igazgatóság közel 700 km-es védvonalat kezel, és még vannak fejlesztendő töltésszakaszok. Kéri a szelevényiektől, hogy érezzék magukénak a fejlesztést, és azt a közel 300 méteres sétányszakaszt is, amellyel a falu belépett a folyóparti sétánnyal rendelkezők közé.

Kocsi Mihály, a Kötiviép'B Kft. ügyvezetője a kivitelező cég részéről, 22 hónapos munka befejeztével, ünnepélyesen készre jelentette a munkát és átadta az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjének, majd átvágták a nemzetiszínű szalagot.

További fotók galériánkban

Visszatekintés:

„Árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése a Hármas-Körös folyó jobb parti Körös-zugi térségében (10.08 árvízvédelmi szakasz)” KEOP-2.1.1/2F/09-2010-0006

A 3 322 514 684 forint összköltségű fejlesztés 2012 novemberében kezdődött, az európai uniós ás állami támogatásból megvalósult projektből Szelevény térségében (8,3 kilométeres hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 folyóméteren) összesen mintegy 10 850 folyóméteren a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építették át a fővédvonalat. Megújultak a Mesterszállási, a Tóközei a Tőkefoki és a Harangzugi zsilipek, valamint a Harangzugi szivattyútelep.

A beruházás haszonélvezői a következő települések: Mesterszállás, Mezőtúr, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszaug, Tiszasas, Csépa, Szelevény. A projekt eredményeként a Hármas-Körös torkolatától egészen Kunszentmártonig teljes lett a védelmi biztonság, valamint megszűnt a védvonal magassági hiányossága a Mesterszállás és Mezőtúr közötti töltésszakaszon.

A kivitelező Kötiviép’B Kft. összesen mintegy félmillió köbméternyi földet mozgatott meg, 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot épített ki, és az új gáttestekben szivárgó rendszert is kialakított. A töltéskoronát Szelevénytől a Tőkefoki, valamint az öcsödi híd irányából a Harangzugi szivattyútelepig aszfalttal burkolták, amely turisztikai célokat is szolgálhat, segítve a kerékpáros turizmust.

Mint emlékezetes, 2006. április 21-én 12 órakor rendelték el a kitelepítést. Csépa, Tiszasas és Szelevény lakóinak többsége csomagolt. A Hármas-Körösön minden idők legnagyobb árhulláma vonult le, amely a térségben 3000 ember életét, otthonát fenyegette.

A sajtóközlemény letölthető itt

 

 

postheadericon Befejeződött az árvízvédelmi fejlesztés

Írta: Kővári Anna

Befejeződött a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság legnagyobb 3,3 milliárd forint összegű árvízvédelmi fejlesztése a Hármas-Körös jobb partján.

A zárórendezvényen beszédet mondott Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője, Boldog István országgyűlési képviselő, Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere, valamint Lovas Attila vízügyi igazgató.

A fejlesztést a kivitelező képviseletében Kocsi Mihály, a Kötiviép’B Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

Képünkön az ünnepélyes átadás pillanatai. Fotó: Mészáros János.

Részletek hamarosan!

 

postheadericon Árvízvédelmi fejlesztés záró rendezvény

Írta: Kővári Anna

Befejeződik a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság legnagyobb, 3,3 milliárd forint összegű árvízvédelmi fejlesztése a Hármas-Körös jobb partján.

A záró rendezvényen jelen lesz és beszédet mond Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal vezetője, Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Boldog István országgyűlési képviselő, Pánczél Ferenc, Szelevény polgármestere, valamint Lovas Attila vízügyi igazgató. A fejlesztést a kivitelező képviseletében Kocsi Mihály, a Kötiviép’B Kft. ügyvezető igazgatója adja át.

A projekt eredményeként a Hármas-Körös torkolatától egészen Kunszentmártonig teljes lett a védelmi biztonság, valamint megszűnt a védvonal magassági hiányossága a Mesterszállás és Mezőtúr közötti töltésszakaszon.

A kivitelező Kötiviép’B Kft. összesen mintegy félmillió köbméternyi földet mozgatott meg, 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot épített ki, és az új gáttestekben szivárgó rendszert is kialakított.

A töltéskoronát Szelevénytől a Tőkefoki, valamint az öcsödi híd irányából a Harangzugi szivattyútelepekig aszfalttal burkolták, amely turisztikai célokat is szolgálhat, segítve a kerékpáros turizmust.

A meghívó letölthető itt

 

 

postheadericon Ősszel átadhatják a Hármas-Körös gátfelújítását

Írta: Kővári Anna    Fotó: Mészáros János

Sajtótájékoztatót tartottak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság legnagyobb árvízvédelmi fejlesztéséről. A 3,3 milliárd forintos Hármas-Körös jobb parti töltésfejlesztéséről Lovas Attila beszélt.

A szakember elmondta, hogy közel 11 kilométeren újul meg az árvízvédelmi fővédvonal, így a Körös-toroktól egészen Kunszentmártonig megfelelő válik az árvízvédelmi biztonság. 

A beruházás során Szelevény is belépett azoknak a települések sorába, ahol vízparti sétány található. A fejlesztés nyomvonalába eső magasparti részen, közel 300 méter hosszan egy díszburkolatú sétányt alakítottak ki. Itt ugyanazokat a burkolóelemeket használta a kivitelező, mint a szolnoki sétánynál - tájékoztatott az igazgató.

A fejlesztés jó ütemben és a tervek szerint halad, a készültség 80 százalékos a Körös-zugban.

A munkálatokról elmondta, hogy a csatlakozó árvízvédelmi szakaszokon megfelelő magasságú és erősségű töltés épült meg, közel félmillió köbméter földet mozgatott meg a kivitelező és 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot építettek ki. A földművek mindenhol elkészültek, az egyéb csatlakozó létesítményeken van még munka.

A beruházás során négy szivattyútelep rekonstrukciójára került sor, melyek közül a mesterszállási, a Tóközei és a Tőkefoki elkészült, a Harangzugi szivattyútelep építése 85 százalékos készültségű, illetve 6 kilométeren a töltéskorona-burkolat megépítése van még hátra.

A vízügyi igazgató úgy látja, hogy az őszi befejezést nem veszélyezteti semmi, októberben megtörténhet az ünnepélyes átadás.

 

postheadericon Sajtótájékoztató Mesterszálláson

Írta: Kővári Anna    Fotó: Mészáros János

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló „Árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése a Hármas-Körös folyó jobb parti Körös-zugi térségében" projekttel kapcsolatban sajtótájékoztatót tartott Boldog István országgyűlési képviselő, Kiss Gábor, Mesterszállás Község polgármestere, valamint Horváth Béla, a kedvezményezett KÖTIVIZIG műszaki-igazgató-helyettese.

Az Új Széchenyi Terv által támogatott projekt két megyét is érint (Csongrád és Jász-Nagykun Szolnok megye), valamint két árvízvédelmi öblözetet, és négy kistérséget.
A projekt befejezésének tervezett időpontja 2014 szeptembere, összköltsége 3 314 664 614 forint.

Jelenleg a beruházás egészét tekintve a készültség 51 százalék.

A képgalériában látható fotók Mesterszállás határában készültek.

 
További cikkeink...