postheadericon A terület biztosítása után, tavasszal kezdődnek a munkálatok

A Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság három nagy projektje között van az „Árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése a Hármas-Körös folyó jobb parti Körös-zugi térségében (10.08 árvízvédelmi szakasz)” című projekt. Lovas Attila vízügyi igazgató röviden ismerteti a beruházás helyzetét.


- A Hármas-Körös térségének biztonságát szolgálja a hamarosan kezdődő, több mint 3,3 milliárd forintos árvízvédelmi beruházás. Az előkészületi munkálatok 2008-ban elkezdődtek, a kivitelezés elindulása hosszas előkészítést igényelt. Egy uniós pályázat sok szűrőn megy keresztül, elég bürokratikus a folyamat.

A tényleges kivitelezés tavasszal indul, elsőként most a kisajátításokat kell végrehajtani. A Körös-zug 2006-ban került a figyelem központjába, amikor minden idők legnagyobb árvize vonult le a Körös-völgyben. A sikeres védekezés után helyreállítottuk a megrongálódott szakaszokat, a Szelevény-Kunszentmárton közötti részt és a csongrádi pontonhíd környékét. A helyreállított szakaszok között azonban megmaradtak eredeti állapotukban az elöregedett töltések, melyek fejlesztésének előkészületei már akkor el is kezdődtek. A sikeres első és második forduló után minden szükséges szerződéssel rendelkezünk, a tényleges kivitelezés előkészítése tavaly évvégén megtörtént.

Tavasszal, amikor az időjárás lehetővé teszi, megkezdődik a munka. A tizenegy kilométeres szakaszon nagyrészt földmunka folyik majd, de Szelevény belterületén van egy 300 méteres szakasz, ahol támfal és egy folyóparti sétány kerül kialakításra. Tehát itt is pótolják a magassághiányt, de a falu képe is előnyösen megváltozik.

Szelevény és Csongrád között megépül, mintegy 5 km-es hosszon a töltésburkolat. Remélhetőleg Csongrádig majd egy következő pályázat teszi lehetővé a burkolat kialakítását a kerékpárosok nagy örömére.

A projekt két árvízvédelmi öblözetet érint: a fegyverneki-mesterszállási, és a körös-zugi öblözetet. Az építés két szakaszban történik, ugyanis a két projektszakasz egymástól közel 30 kilométer távolságra van. Az első projektszakasz a Hármas-Körös jobb partján a szentesi és a csongrádi kistérségben, illetve a kunszentmártoni kistérségben helyezkedik el. A második projektszakasz a Hármas-Körös jobb partján, a mezőtúri kistérségben.

Azt hiszem, a települések lakói nevében is mondhatjuk – Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszaug, Tiszasas, Csépa, Szelevény, Szentes és Csongrád –, hogy várják a kiviteli munkák indulását, illetve a beruházás befejezését. Az árvízvédelmi biztonságot szolgáló, 100 százalékos támogatási intenzitású uniós projekt befejezése 2014 nyarán várható. A munkálatokról a tájékoztatás folyamatos lesz.

Írta: Kővári Anna, Fotó: Mészáros János