postheadericon Hárommilliárd forintos árvízvédelmi fejlesztés a Hármas-Körösön

A Tisza és a Hármas-Körös által körülölelt Körös-zugot védő árvízvédelmi fővédvonalon a 2006-ban levonult árhullám olyan károkat okozott, hogy a Hármas-Körös jobb parti, elöregedett árvízvédelmi fővédvonalának magassági, keresztmetszeti és szerkezeti hiányosságokkal küzdő szakaszain elengedhetetlen a töltés jogszabályi előírás szerinti kiépítése. Az előkészítési munkálatok még 2008-ban elkezdődtek, a projekt befejezésének tervezett időpontja 2014 szeptembere, összköltsége 3 314 664 614 forint. A projektgazda a Közép-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság. Több megyét is érint a projekt, két árvízvédelmi öblözetet és négy kistérséget. A cél az árvízi biztonság, az életkörülmények javítása, és a foglalkoztatás növelése.


2012. november 9-én új fejezet kezdődött a térség életében. Szelevényen, a Hősök terén gyülekeztek az emberek az uniós beruházás nyitórendezvényére.

Elsőként a település polgármestere, Pánczél Ferenc köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Visszaemlékezett azokra a 2006. áprilisi napokra, amikor a településen élők életük legnehezebb napjait élték meg. Április 21-én 12 órakor rendelték el a kitelepítést, amikor nem csak a szelevényiek, hanem a csépai és a tiszasasi emberek is csomagoltak.
- Az emberek sosem felejtik el azokat a napokat, de kitartottunk, és a sikeres védekezésnek, a kiváló vízügyes szakmai munkának köszönhetően megmenekültünk. Itt lakom közel, és minden nap itt megyek el a Hősök terén, az árvízvédelmi emlékoszlop mellett. Nincs olyan nap, hogy ne jussanak eszembe azok a nehéz napok – mondta a polgármester.
A mai nap, szintén jelentős az emberek életében – folytatta Pánczél Ferenc. Az Új Széchenyi Terv keretén belül kezdetét veszi a KÖTIVIZIG legnagyobb árvízvédelmi fejlesztése. A térségben nagyon régen történt ekkora fejlesztés, 10 település biztonságát szolgálja a jövőben a megépítésre kerülő gátszakasz. A kivitelezés során Szelevényben a belterületi magasparti töltésszakaszon is pótolják a magassági hiányt úgy, hogy sétányszerű térburkolatot kap a töltéskorona, valamint a faluképet meghatározó Tóközei régi szivattyútelep kezelőépülete is szebb képet mutat majd. Nem csak biztonságban lesz településünk, hanem szebb is lesz – mondta a település első embere.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott, Kállai Mária a következőket mondta projektnyitó beszédében:

- Van egy dátum, amely nagyon beívódik az emberek emlékezetébe, ez a térségben 2006. április 21. A média segítségével tájékozódhatunk a világban történt katasztrófákról, melyek távolinak tűnnek, de Önök közül sokan megtapasztalhatták, milyen percek alatt becsomagolni, és hátrahagyva mindent, otthagyni az otthonukat.
A Körös-torokban a hatalmas víztömeg miatt átáztak a gátak, a honvédség helikopterei, a kétéltű járművek szállították a gátak megerősítéséhez szükséges anyagokat. A gát egy helyen megrepedt, de a sikeres védekezésnek köszönhetően megmenekültek az emberek a katasztrófától. Most itt állunk a Hősök terén, Gyurcsek Ferenc szobrászművész alkotásánál, ahol április 21-én, Szelevény Napján, minden évben emlékeznek az itt élők – mondta Kállai Mária.

Szelevény és a térség árvízbiztonságának növelését szolgálja a Hármas-Körös jobb partján kezdődő fejlesztés. Az Új Széchenyi Terv keretében, uniós támogatással megvalósuló beruházás által érintett települések: Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszaug, Tiszasas, Csépa, Szelevény, Szentes és Csongrád. Kormánymegbízott asszony beszéde végén eredményes és gyors munkát kívánt.

Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója a következő gondolatokkal adta át a munkaterületet a kivitelezőnek.

- Először két nevet említenék, az egyik Felkai István, aki akkor szakaszvédelem vezetőként volt a Köröszug védelmének felelős irányítója, és Németh Miklós nevét, aki szolnokiként volt idevezényelve, és bevezetett egy olyan védekezési újítást, amely már beépült az igazgatóság védekezési eszköztárába. Az egy köbméteres ballonokat nagyon jól lehetett használni a védekezésben.
Örülök, hogy itt állhatok és elindíthatjuk ezt a beruházást – folytatta az igazgató. Hosszú négyéves előkészítő munka van mögöttünk, amely hosszabb, mint maga a kivitelezés, hiszen a kivitelező két évet kapott a munkákra.

Lovas Attila elmondta, hogy már az árvíz levonulása után tettek lépéseket a biztonság érdekében. Megépült Szelevény és Kunszentmárton között a 7,2 km-es kerékpárút, mely már magasabb és erősebb töltést követelt. Ennek folytatásaként Csongrád felé 8,3 km-en folytatódik a fejlesztés és megépül egy 250 méteres az önkormányzat mögötti belterületi magasparti szakasz, amely sétányként lesz majd kialakítva.

Szelevény belép azoknak a településeknek a sorába, ahol sétány lesz a folyóparton, így nem csak hasznos lesz a beruházás, hanem szép is, tájékoztatta a jelenlévőket az igazgató, majd átadta a munkaterületet a kivitelező cég képviselőjének.

- Tisztelettel az igazgató úrtól a munkaterületet átveszem – ezt már a KÖTIVIÉP’B Kft. főmérnöke, Lukács Attila mondta. Ígéretet tett, hogy a megjelölt határidőre, a minőségi szabványoknak megfelelően elkészítik a beruházást, hiszen a megfelelő szakmai háttérrel, tapasztalattal és a helyismerettel rendelkeznek.

A főmérnök adatokkal is szolgált. A munka maga 10,8 km-nyi töltés rekonstrukciós fejlesztést foglalja magába. 500 ezer köbméternyi föld kerül beépítésre, a töltésben helyet kap egy szivárgórendszer, és mintegy16 800 négyzetméteres töltésburkolat fog elkészülni az itt lakók örömére.

A mai nappal a kivitelezési feladatok előkészítéséhez hozzálátunk – fejezte be a főmérnök.

A projektnyitó rendezvény végén, a 3,3 milliárd forintos beruházás alapkövét jelképező időkapszulát helyezték el az árvízvédelmi emlékmű mellett. A kapszula tartalma: a helyi szelevényi újság, a megyei lap, a vízügyi szaklap, fotókat tartalmazó pendrive.