postheadericon AZ ÚJ SZÉCHENYI TERV KERETÉBEN ELKEZDŐDIK A KÖRÖS-ZUG LEGNAGYOBB VÍZÜGYES FEJLESZTÉSE

2006. április 21-én 12 órakor rendelték el a kitelepítést. Csépa, Tiszasas és Szelevény lakóinak többsége csomagolt. A Tiszán és a Hármas-Körösön minden idők legnagyobb árhulláma vonult le. Az emberek sosem felejtik el azokat a kétségbeesett napokat, de kitartottak, küzdöttek és a sikeres védekezésnek, a kiváló vízügyes szakmai munkának köszönhetően megmenekültek az árvízi katasztrófától. Április 21-e, minden évben Szelevény Napja. A védekezésben részt vevők tiszteletére árvízvédelmi emlékoszlopot emeltek, ahol minden évben emlékeznek, ünnepelnek. Az akkori összefogást azóta is példaként emlegetik az itt élők, a vízügyes szakma, az ország politikusai.


Az Új Széchenyi Terv keretében 2012. november 9-én kezdetét veszi a KÖTIVIZIG legnagyobb árvízvédelmi fejlesztése, a KEOP-2.1.1/2F/09-2010-0006 azonosító számú „Árvízvédelmi fővédvonal fejlesztése a Hármas-Körös folyó jobb parti Körös-zugi térségében (10.08 árvízvédelmi szakasz)” projekt.
Az előkészítési munkálatok 2008-ban kezdődtek, a projekt befejezésének tervezett időpontja 2014 szeptembere, összköltsége 3 281 854 649 forint. A projektgazda a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.
Előzmények:
A Tisza és a Hármas-Körös által körülölelt Körös-zugot védő árvízvédelmi fővédvonalon a 2006-ban levonult árhullám olyan károkat okozott, hogy a töltésszakadás közvetlen veszélye miatt megelőző lokalizációs beavatkozásokat indokolt, sőt, a térségben élők kitelepítésének elrendelését tette szükségessé.
Az események egyértelműen bizonyították, hogy a Hármas-Körös jobb parti, elöregedett árvízvédelmi fővédvonalának magassági, keresztmetszeti és szerkezeti hiányosságokkal küzdő szakaszain elengedhetetlen a töltés jogszabályi előírás szerinti kiépítése a térségben élők biztonságérzetének, illetve a gazdaságilag hátrányos helyzetű vidék népességmegtartó erejének helyreállítása szempontjából.
Szelevény és a térség árvízbiztonságának növelését szolgálja a Hármas-Körös jobb partján hamarosan kezdődő fejlesztés. Az Új Széchenyi Terv keretében, uniós támogatással megvalósuló beruházás által érintett települések: Mesterszállás, Mezőtúr, Tiszainoka, Tiszakürt, Tiszaug, Tiszasas, Csépa, Szelevény, Szentes és Csongrád.
A beruházás részeként a folyó jobb partján, Szelevény térségében (8,3 kilométeren hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 folyóméteren) összesen mintegy 10 850 folyóméteren a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építik át a fővédvonalat, illetve kiküszöbölik annak keresztmetszetbeli és szerkezeti hiányosságait, továbbá megújulnak az érintett töltésszakaszt keresztező műtárgyak.
A kivitelezés során Szelevényben a belterületi magasparti töltésszakaszon is pótolják a magassági hiányt, úgy, hogy sétányszerű térburkolatot kap a töltéskorona, valamint a faluképet meghatározó Tóközei régi szivattyútelep kezelőépülete is szebb képet mutat majd.
A projekt két árvízvédelmi öblözetet érint: a Fegyverneki-Mesterszállási, és a köröszugi öblözetet. Az építés két szakaszban történik, ugyanis a két projektszakasz egymástól közel 30 kilométer távolságra van. Az első projektszakasz a Hármas–Körös jobb partján a szentesi és a csongrádi kistérségben, illetve a kunszentmártoni kistérségben helyezkedik el. A második projektszakasz a Hármas-Körös jobb partján, a mezőtúri kistérségben.
A kivitelező közbeszerzési eljárása lezárult. A munkálatokat a KÖTIVIÉP’B Kft. végzi.